En gentlemans trädgård

En gentlemans trädgård

Tanter i hatt flockas i de öppna trädgårdarna denna dag. Jodå även jag bar hatt, det känns liksom helt rätt och jag får vara tantig i trädgården, dessutom tjatar Mika alltid om att jag passar så bra i hatt att jag borde bära det jämt. Han har kanske rätt.

Det man möts av vid grinden är att trädgården vuxit ifrån herrarna lite. Lummigt är underbart men här har det fått ta över lite väl mycket, det känns som man måste ducka hela den branta gången upp till huset och ogräset kikade fram en hel del även om det torkat.När man kom upp till huset möttes man av en enorm Klematis som tagit över en stor del av huset med anor från 1903. Trädgården i sig är 1500 m² och sluttar brant mot söder .

Trädgården är indelad i olika rum, och innehåller till exempel en skuggrabatt och ett medelhavsinspirerat rum. Vi såg även många sittplatser där dock flera sett sina bästa dagar och skulle behöva få kärlek. Här finns en hel del buxbom och murgröna som känns engelskt och det ligger nog en tanke i det. Det fanns även en liten fruktträdgård, perennrabatt, rododendronlund, två dammar (inkl. en näckrosdamm med  vackra dubbla vita Gonnere) samt en gång med 3 fruktträdsspaljéer, det är den som fått flyta ut lite för mycket över trapp-gången upp till huset.

Vi skulle nog ha varit här den 1 Juli istället när trädgården öppnades för ”Tusen trädgårdar” för två veckors ytterligare gassande sol hjälpte nog inte trädgården att visa sig från sin förnämsta sida. Gräsmattan var så klart bränd. Stefan som är trädgårdsmästaren hos paret som bor här hälsade att han uppmätt över 50 grader just där på gräsmattan där vi stod och pratade och det kändes.

Även om det var lite övervuxet för att inte säga vildvuxet och förfallet på många ställen så är det här nog en av mina favoritträdgårdar. Det är härligt när grönskan väller över bräddarna! Lite mer tuktning och puts på utvalda ställen skulle göra mirakel. Jag tror det var vattnet som berörde mig, jag älskar dammar som ger mig Bayoukänsla och det gjorde den större dammen verkligen. Den var så övervuxen att den var helt grön. Underbart!
Från det här besöket tar jag med mig

  1. En grind känns välkomnande.
  2. Den övervuxna dammen som liksom skriker klorofyll.
  3. Skuggan vid dammen bakom Klematisen. Som var som en sval oas i sommarhettan.
  4. Tanter i trädgård ska bära hatt.
  5. Ge gångar utrymme, växterna vill gärna ta över dem

Trägårdmästare på plats Stefan Gustafsson, Kungsvägen 10 i TumbaLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *