Oväntad bonus

Oväntad bonus

Öppna trädgårdar i England hade jag hört talas om. Om ni följt SVTs program trädgårdstider så vet ni att de försökte komma med i ”the Yellow book” som ges ut av ”the National Gardens Scheme ” där Mrs Penny Snell är ordförande. För att komma med där krävs att man blir godkänd av någon av deras representanter. 

Vi var ute i helt annat ärende när M fick syn på en skylt där det stod Öppen trädgård 12:00-16:00. Så han vände bilen och vi stolpade in. Vi visste inte alls vad vi hade att vänta oss eller hur organiserat detta var. Men paret som hade trädgården var med i en Sörmländsk trädgårdsförening som arrangerade öppna trädgårdar en gång om året. Inspirerande och lite spännande att få kika in och upptäcka någons alldeles privata trädgårdsskapelse. Är lite sur att jag inte fotade mer. Men jag gillar stenläggningar för det fotade jag. En sak jag och M är överens om är att vi inte vill ha stora gräsytor som ska klippas, och visst kan man bygga en trädgård i sten!? Jag älskar liljekonvaljer och de hade en så cool variant (Convallaria majalis ’Albostriata’ , Strimmig liljekonvalj) som har randiga blad. Tydligen är ränderna mer utmärkande tidigare på säsongen och så mörknar de lägre in på sommaren. Nu var de nästan utblommade men inte helt. Jag blev ia lla fall förälskad. Visst är Rhododendron praktfull när den blommar men resten av tiden är det inte en särskilt vacker växt så vi tror inte det kommer finnas många i just vår trädgård. Men när vi var där blommade den magnifikt och just då kan man faktiskt tänka sig en eller två.

Efter att ha gått runt och kikat i hela trädgården kunde jag inte låta bli och gå tillbaks till liljekonvaljerna. Det uppmärksammade Susanne som är ena halvan av paret som skapat denna trädgård, så hon försvann snabbt och letade upp en liten plastkruka. Hon tog upp två blad med rötterna och satte dem i samma jord så att de skulle hålla bra hem. En enormt uppskattad present. Sen bjöd de på fika och vi fick singera gästbok. Trevliga inslag båda två.

Så nu har jag tagit reda på två Svenska nationella varianter av ”the yellow book” Den ena kallas för ”Trädgårdsriket” och de arrangerar även ”1000 trädgårdar” som är en dag då 700-800 öppnar sin trädgård samma datum. I år 2018 är det den 1 Juli. Sedan arrangerar tidningen Land ”Öppen trädgård” den 15 Juli där ca 120 trädgårdar anmält sig. Det blir garanterat fler besök i andras trädgårdar i år. Jag började med att nämna den Engelska varianten där man måste få sin trädgård godkänd först. Så vitt jag vet så krävs inget sådant för våra svenska varianter. Det är helt upp till varje besökare att tycka och tänka. Jag återkommer med nya inlägg när vi gjort fler besök.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *