Blogg

Hemgjord ravioli med kantareller, dragonsmör och rostade pekannötter

Hemgjord ravioli med kantareller, dragonsmör och rostade pekannötter

Jag rekommenderar att man använder pastamaskin eller så kan man köpa färdiga ost ravioli/tortellini och bara köra dragonsmör och extra vitlöksfräst topping.

Better Homes & Garden köttfärslimpa

Better Homes & Garden köttfärslimpa

Vad gör en köttfärslimpa amerikansk? Den söta glazen!

Puttanesca

Puttanesca

Det här behöver du

400 g Bavette eller annan pasta
1 rödlök
3 vitlöksklyftor
1 tsk fryst chili, finns att köpa färdighackad
1 burk urkärnade Mixoliver (à 300 g)
1 burk Mutti krossade tomater (à 400 g)
2 msk olivolja
6 sardellfiléer i olja
2 msk kapris
2 msk hackad persilja

Gör så här

  • Skala och finhacka rödlöken, pressa vitlöken. Häll av och grovhacka oliverna.
  • Sätt på till pastan.
  • Fräs röd- och vitlök samt chili i oljan i en panna ca 2 minuter.
  • Tillsätt tomater, sardeller, oliver och kapris. Låt sjuda under lock 20 minuter.
  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
  • Häll av pastan och rör ner pastan i såsen.
  • Strö över hackad persilja och servera genast.
Apelsinkyckling – Sweet Imperial

Apelsinkyckling – Sweet Imperial

Friterad kyckling i en söt marmeladig klibbig kycklingsås inspirerad av KFCs dippsås.

Lövbiffsgryta

Lövbiffsgryta

Det här behöver du Gör så här Koka ris enligt förpackning till servering.Skär köttet i strimlor. Salta och peppra köttet. Skär broccolin i buketter. Skär champinjonerna i kvartar. Hetta upp smör i en rymlig stekpanna. Stek champinjonerna tills de slutar släppa vatten och börjar få 

Räkcheesecake.

Räkcheesecake.

Det här behöver du

  • 250 g kavring (eller annat mörkare bröd)
  • 100 g smör, smält
  • Fyllning
  • 5 gelatinblad
  • 400 g färskost
  • 3 dl crème fraîche (34 %)
  • 1 rödlök, finhackad
  • 1 burk stenbitsrom (eller röd caviar)
  • 500 g räkor med skal
  • 2-3 msk färsk dill, finhackad
  • 1-2 msk citronsaft, nypressad
  • salt
  • peppar

Förslag på topping

  • 1 ägg
  • Skalade räkor
  • Dill
  • Småkornig kaviar
  • Gräslök
  • Gräslöksblommor (jag har fryst in)
  • Finhackad rödlök

Gör så här

Lägg ett bakplåtspapper i en form med avtagbara kanter ca 24 cm Ø och kläm fast det i formen. Klipp bort det som sticker ut.

Smält smöret i en kastrull. Mixa brödet i mixer. Häll det smälta smöret och mixa till en smulig deg, tryck ut ”degen” i formen och ställ kallt.

  1. Lägg sedan gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Under tiden vispar du ihop crème fraîche och philadelphiaost. Gärna i en Kitchen Aid eller annan liknande hushållsmaskin.
  2. Finhacka löken och hacka räkorna. Rör ner detta i crème fraiche smeten, och vänd sedan ner finhackad dill, citron och rom. Smaka av med salt & peppar.
  3. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält på svag värme – tills alla har smält samman. Vänd ner och rör om i smeten tills de är väl blandat. Fyll på smeten över kavringsbotten och ställ kallt i minst fem timmar helst över natten.
  4. Garnera med räkor, ägg, småkornig kaviar (ej kalles!!!) gräslöksblommor mm

Oxfilépasta med champinjoner

Oxfilépasta med champinjoner

Det här behöver du Gör så här Koka upp saltat vatten till pastan. Tärna oxfilén och dela champinjonerna i mindre bitar. Skala och finhacka rödlöken. Hetta upp olja i en stekpanna och bryn köttet runt om på hög värme så att köttet får fin färg 

Klassiska frasiga våfflor

Klassiska frasiga våfflor

25 mars, även känd som våffeldagen i Sverige! Om du hittat hit är det helt säkert just 25 mars.

Kycklinggryta med kantareller och bacon

Kycklinggryta med kantareller och bacon

Det här behöver du

  • 700 gr kycklingbröst- eller innerfiléer
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl vatten
  • 3 msk konc kycklingfond
  • 2 dl vispgrädde
  • 1½ msk kinesisk soja
  • 200 g kantareller
  • 140 g tärnat bacon
  • 1 äpple
  • 2 msk finhackad färsk persilja eller oregano
  • smör till stekning
    Garnering
  • 200 g kantareller
  • färska örter
    Servering
  • ugnsrostad roselleri, sötpotatis och andra rotfrukter

Gör så här

Putsa kycklingen och dela filéerna i bitar. Salta och peppra. Bryn kycklingbitarna runt om i smör i stekpanna tills de får fin färg. Lägg över bitarna i en gryta. 

Häll över vatten, fond, grädde och soja. Låt grytan koka i ca 20 min. Ansa kantarellerna och dela ev i mindre bitar. 

Stek kantarellerna i smör i stekpanna. Ta upp kantarellerna. Stek baconet knaprigt i stekpannan. 

Kärna ur och tärna äpplet. Lägg ner kantareller, bacon och äpple i grytan och koka vidare i ca 10 min. Smaka av med lite salt och peppar. Tillsätt örter. 

Garnering: Stek kantarellerna i smör, salta och peppra. Strö dem och klippt persilja över grytan. Servera med rostade rotfrukter.

Helstekt fläskytterfilé med vitlöks/persiljesås och äppelsalsa

Helstekt fläskytterfilé med vitlöks/persiljesås och äppelsalsa

Det behöver inte vara Oxfilé till bjudmaten. Det här är en rätt som passar utmärkt som helgmat men även till fest.

Kylskåp in i gammalt skåp med sneda golv

Kylskåp in i gammalt skåp med sneda golv

Så tacksam att jag kan jobba hemifrån när något behöver fixas. Mika fick ta ut tid han inte hade då hans arbete normalt kräver att han är på plats. Men en timmer Teamsmöte kunde han köra. Nu har vi lite anpassning att göra då det 

Tonfisksallad med ris och ägg

Tonfisksallad med ris och ägg

Det här behöver du:

Sallad:
4 dl kokt ris (2 dl okokt)
2 burkar tonfisk, i vatten
8 st ägg, hårdkokta
1 påse machésallad /crunchita sallad
2 st salladslökar
1 ask baby plommontomater
1 st röd paprika
1 st gul paprika
1,5 dl majskorn

Dressing:
1 ½ dl crème fraiche
1 msk majonnäs
1 msk chilisås
Sriracha efter smak
salt
peppar

Gör så här:

Koka riset enligt anvisningar på förpackningen. Låt riset svalna.

Låt tonfisken rinna av i en sil och dela den i bitar. Skala och skär äggen i klyftor. Skölj grönsakerna och dela salladen, skär paprika och lök i pyttesmå bitar.

Blanda ris, tonfisk, sallad, lök, tomater och majs. Lägg upp på ett fat och toppa med äggklyftor.

Dressing: Blanda gräddfil, majonnäs och chilisås i en skål. Smaka av med salt och peppar. Servera dressingen till salladen.