Blogg

Club sandwich med mild currykräm

Club sandwich med mild currykräm

En mättande macka som passar jämt.

Kärlekskottar

Kärlekskottar

Jag hänger på kottetrenden fast jag kör det på ett vanligt recept av kärleksmums som jag sedan knådar ihop.

Fantastisk granne

Fantastisk granne

När man har en ca 100 meter lång uppfart och det kommer massor med snö är man glad att man har en fantastisk granne som helt sonika kör in och röjer bort den. Och när det blir isgata kör han grus.

Detta är något fina Kjelle börjat med på eget bevåg och kände att vi ville visa hur mycket vi uppskattar det han gör. Så jag började sätta ihop korgar med olika teman.

Det är för övrigt kul att tänka ut vad som passar tillsammans i korgarna. Vi har valt favoritsprit och sen har jag fyllt på med passande tilltugg.

Jo vi hade kollat att Bästa Kjelle varken var alkoholist eller nykterist med grannarna innan vi satte ihop första korgen.

2024 års tackkorg

2023 års tackkorg!
2022 års tackkorg
Hemgjord ravioli med kantareller, dragonsmör och rostade pekannötter

Hemgjord ravioli med kantareller, dragonsmör och rostade pekannötter

Jag rekommenderar att man använder pastamaskin eller så kan man köpa färdiga ost ravioli/tortellini och bara köra dragonsmör och extra vitlöksfräst topping.

Det är lätt att glömma vad man har åstadkommit.

Det är lätt att glömma vad man har åstadkommit.

Vi ger huset tid och kärlek. Se efterbild i inlägget. För med tiden har det här börjat kännas mer som vårt huvudsakliga hem.

Better Homes & Garden köttfärslimpa

Better Homes & Garden köttfärslimpa

Det här behöver du

Köttfärslimpa

  • 2 ägg, vispade
  • knappt 2 dl mjölk
  • knappt 2 dl torra brödsmulor eller 5 dl mjuka brödsmulor
  • 0,5 finhackad lök
  • 2 msk klippt färsk persilja
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk torkad salvia, basilika eller oregano, krossad
  • 1 krm svartpeppar
  • 600 gram nötfärs, blandfärs eller lammfärs

Glaze

  • 0,5 dl ketchup
  • 2 msk muscovadosocker
  • 1 tsk torr senap

Gör så här

Köttfärslimpa

Blanda ägg och mjölk i en medelstor skål; rör ner brödsmulor, lök, persilja, salt, salvia och peppar.

Tillsätt köttfärs. Använd rena händer och blanda lätt tills det blandas. Klappa lätt blandningen i en 20x10x5-cm brödform.

Grädda i en 175 graders ugn i 1 till 1-1timme 40 minuter eller tills innertemperaturen är 70 grader C. Skeda av fett.

Kökstips: Om köttblandningen är på den magra sidan, täck köttfärslimpan med folie under de första 35 minuterna av gräddningen så att den inte torkar ut.

 Istället för att använda enbart nötkött, testa en av dessa kombinationer (300 gram av varje): nötfärs + italiensk korv; malet kalkonbröst + malet fläsk; och köttfärschuck + kalvfärs.

Glaze

I en skål kombinera ketchup, socker och senap; bred över köttfärslimpan.

Grädda i 10 minuter till. Låt stå i 10 minuter innan du skär i åtta skivor.

Puttanesca

Puttanesca

Puttanesca är en medelhavsinspirerad rätt som jag upptäckte då Mathem skickade sardeller istället för créme på soltorkade tomater. Nu är det en favorit!

Apelsinkyckling – Sweet Imperial

Apelsinkyckling – Sweet Imperial

Friterad kyckling i en söt marmeladig klibbig kycklingsås inspirerad av KFCs dippsås.

Silltårta

Silltårta

Det här behöver du

  • 2 halvmånar Jubileumskaka
  • 250 g Matjessill
  • 4 Hårdkokta ägg
  • 3 kokta potatisar (Gärna Lá Vie)
  • 3 dl Crème fraiche
  • 100 g Färskost
  • 1 Stor rödlök
  • Svartpeppar
  • Ett knippe gräslök

Så här gör du

  1. Koka potatisen och låt den svalna
  2. Lägg matjessillen i ett durkslag och låt vätskan rinna av.
  3. Koka äggen och lägg dem sedan i kallt vatten, skiva med en ägg skärare.
  4. Skiva den nu kalla potatisen
  5. Vispa crème fraiche fluffig med en elvisp och rör sedan ner färskosten. superfinhacka rödlök och blanda ner – men gärna lite hack till dekoration av silltårtan.
  6. Skär matjessillen i små bitar. Rör ner i crème fraiche-röran och smaka av med svartpeppar.
  7. Lägg en halva Jubileumskaka på ett fat. lägg ut den skivade potatisen.
  8. Bred över hälften av sillröran och lägg sedan de skivade äggen i ett jämnt lager ovanpå.
  9. Lägg på ett till lager av Jubileumskaka och bred ut resterande sillröra. Dekorera tårtan med ägg, rödlök och klippt gräslök. Servera genast.

Tips!

Vill du förbereda så vänta med att breda ut översta lagret till strax innan servering, men den ska helst serveras direkt när den är klar annars blir den lite blöt och rinnig. Vi brukar få över och den håller till dagen efter men den är finast och fluffigast nylagad.

Lövbiffsgryta

Lövbiffsgryta

Det här behöver du Gör så här Koka ris enligt förpackning till servering.Skär köttet i strimlor. Salta och peppra köttet. Skär broccolin i buketter. Skär champinjonerna i kvartar. Hetta upp smör i en rymlig stekpanna. Stek champinjonerna tills de slutar släppa vatten och börjar få 

Räkcheesecake.

Räkcheesecake.

Det här behöver du Förslag på topping Gör så här Lägg ett bakplåtspapper i en form med avtagbara kanter ca 24 cm Ø och kläm fast det i formen. Klipp bort det som sticker ut. Smält smöret i en kastrull. Mixa brödet i mixer. Häll 

Oxfilépasta med champinjoner

Oxfilépasta med champinjoner

Det här behöver du

  • 1 st Rödlök
  • 1 dl Vatten
  • 1 msk Olivolja
  • 1 msk Smör
  • 1 msk Oxfond
  • 1 tsk Rödvinsvinäger
  • 1 krm Salt
  • 1 krm Svartpeppar
  • 2 st klyftor Vitlök Vanlig
  • 50 g Past
  • 350 g Oxfilé
  • 200 g champinjoner
  • 3 dl Vispgrädde
  • 1 st kruka Färsk persilja

Gör så här

Koka upp saltat vatten till pastan.

Tärna oxfilén och dela champinjonerna i mindre bitar. Skala och finhacka rödlöken.

Hetta upp olja i en stekpanna och bryn köttet runt om på hög värme så att köttet får fin färg men fortfarande är rosa i mitten.
Salta och peppra.

Lyft ur köttet och lägg på en tallrik.

Smält smör i samma stekpanna. Tillsätt svamp och lök och stek i ca 5 min. Rör om då och då. Svampen kan få en krispig yta.

Pressa i vitlök och låt den staka med någon några minuter

Koka pastan enligt anvisning på paketet. Välj pasta som ska koka minst 9 minuter

Tillsätt rödvinsvinäger, fond och grädde till svampen och låt såsen sjuda 7 min på medelvärme. Smaka av såsen med salt och peppar.

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.

Tillsätt 1 dl av pastavattnet till svampsåsen när det återstår 1 min av pastans koktid. Rör om och tillsätt den stekta oxfilén.

ila av pastavattnet och tillsätt pastan till såsen tills de går ihop. Smaka av med salt och peppar och tillsätt finhackad persilja.