Blogg

Räkcocktail modern cevichestil

Räkcocktail modern cevichestil

Det här behöver du Garnering Gör så här

Club sandwich med mild currykräm

Club sandwich med mild currykräm

En mättande macka som passar jämt.

Kärlekskottar

Kärlekskottar

Det här behöver du

Kaka

  • 200 g smör
  • 6 dl vetemjöl
  • 2 – 4 msk kakao
  • 3 tsk bakpulver
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 4 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 2 dl mjölk

Kräm

  • 3 msk smält smör (vilket motsvarar ca 60 g)
  • 7 1/2 dl florsocker (7vilketl motsvarar ca 450 g)
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • 3/4 dl kakao
  • 1 1/4 dl kallt starkt kaffe
  • 1 dl riven kokos

Garnering

Jag hittade Eldordo Choco flakes men de finns visst en liknande i ICA Basic sortimentet.

Gör så här

Sätt ugnen på 200°C.
Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna 30×40 cm.

Kaka:
Smält smöret.
Blanda mjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker i en skål.
Vispa ägg och socker fluffigt med en elvisp (ca 3 min). Ha i mjölblandningen lite i taget och tillsätt sedan mjölk och smör. Rör ihop till en slät smet.
Häll smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter (Ej varmluft). Känn med provstickan att kakan är torr.
Låt kakan svalna.

Kräm:
Smält smöret.
Rör ihop florsocker, vaniljsocker kokos och kakao. Tillsätt smör och kaffe och blanda tills du fått en slät kräm.

Kottar:
Smula ner den svala kakan och knåda ihop allt till en fast smet.
Rulla konformade toppar och stick in flingorna. Jag tyckte det blev enklast nedifrån trots att de ska täcka varandra en aning.
Toppa med lite florsocker

Tips: Det blir mycket smet av detta så om du vill variera kan du även rulla bollar som sedan rullas i kokos så får du kärlekssnöbollar till jul!

Fantastisk granne

Fantastisk granne

Vi känner oss bortskämda! Fantastisk granne som hjälper oss med snöröjning.

Hemgjord ravioli med kantareller, dragonsmör och rostade pekannötter

Hemgjord ravioli med kantareller, dragonsmör och rostade pekannötter

Jag rekommenderar att man använder pastamaskin eller så kan man köpa färdiga ost ravioli/tortellini och bara köra dragonsmör och extra vitlöksfräst topping.

Det är lätt att glömma vad man har åstadkommit.

Det är lätt att glömma vad man har åstadkommit.

Solhaga hade fått förfalla hårt när vi hittade huset. Vi har även begränsat med tid att göra något och det är tid vi även behöver för återhämtning så allt måste få ta sin tid. Då är det viktigt att se tillbaka på vad man faktiskt har åstadkommit samt varför det inte alltid går enligt plan.

En hel del sly och mindre ”slyträd” har tagits bort men framförallt har vi lyckats bli av med det mesta av den hiskeliga vresros som förvildats över stora delar av tomten. Grinden tog vi också bort då den ju stod mitt på tomten. Industriområdets skylt fick ge vika den hör ju inte hemma på vår privata tomt.

Ett hårt jobb med att få bort lupiner både i en rabatt och på uppfarten dit de så klart spridit sig. Vackra men hopplösa plus att vi inte vill hjälpa till att sprida detta invasiva ogräs. En köksträdgård som levererar har kommit på plats den har till och med fått ett krypin för småkryp i form av ett småkrypshotell i höghusformat. Till den leder en välvd rosenpergola som bara väntar på att rosorna ska ta fart och täcka den. De fina pionerna har blivit framgrävda och fått tillbaks sina rabatter. Ladan fick även tillbaks sin rabatt som främst används till tomater, men ett år fick den även stoltsera med solrosor. Trädgårdens stora utmaning är kvickrot som gärna vill ta över så det är ett pågående arbete.

Invändigt gjorde vi tidigt i ordning gästrummet, då vi gärna vill att de vänner och familj som ger oss av sin tid ska trivas och gärna komma tillbaka.

Det läckande taket har blivit utbytt och då fick skorstenarna även huvar så att Kajorna inte ska bygga bo i dem vilket de gjort fram till att taket kom på plats. Parabolerna är borttagna och istället har vi fiber in till huset.

Grindstugan har börjat byta färg till en som matchar huset och ladan/bagarstugan.

Vi har bytt ut flertalet vitvaror så nu har vi ny diskmaskin, kyl/frys, tvättmaskin och ny torktumlare. Det har även tillkommit en begagnad mangel, bara en sån sak som att kunna få manglade lakan känns lyxigt.

Vi har kopplat in pelletspannan som är stark nog att värma upp huset på ett bättre sätt. Vi har spolat ur hela värmesystemet från rost som tillkommit på grund av tillförsel av luft till systemet via ett öppet expansionskärl som numer är bortkopplat.

I år 2023 fick äntligen trädgården några träd 3 äppelträd, 1 päronträd och 1 bigarråträd.  Min dröm är fortfarande en allé men de pengarna har gått till oförutsedda händelser. Vi har grävt ner dränering som leder bort regnvattnet från huset och satt platonmatta mot grunden till källaren. En del av uppfarten har fått nytt grus och ladan/bagarstugan har fått en grusad uppfart.

Ja det är faktiskt mycket som hänt. Det måste vi komma ihåg!

Better Homes & Garden köttfärslimpa

Better Homes & Garden köttfärslimpa

Vad gör en köttfärslimpa amerikansk? Den söta glazen!

Puttanesca

Puttanesca

Puttanesca är en medelhavsinspirerad rätt som jag upptäckte då Mathem skickade sardeller istället för créme på soltorkade tomater. Nu är det en favorit!

Apelsinkyckling – Sweet Imperial

Apelsinkyckling – Sweet Imperial

Det här behöver du:

  • 800 g kyckling filé

Panering:

  • 2 st ägg
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • ½ dl Majzena (majsstärkelse)

Sås:

  • 2 dl färskpressad apelsinsaft från ca 3-4 st apelsiner
  • apelsinzest från hälften av apelsinerna
  • ½ dl strösocker
  • 2 msk risvinäger
  • 1 ½ msk japansk soja
  • 1 ½ msk krossad ingefära på burk
  • 1 msk pressad vitlök
  • 1 tsk fryst färdighackad chili
  • 2 msk Maizena (majsstärkelse) utrört i vatten
  • 25 gram smör

Topping:

  • Rostade sesamfrön, skalade sesamfrön och/eller chilirostade sesamfrön
  • 1 skivad salladslök

Till servering

  • kokt jasminris

Gör så här:

Kyckling:

  • Skär kyckling i ca 2x2cm stora bitar.

Sås del 1:

  • Riv zesten från hälften av apelsinerna och ställ åt sidan.
  • Pressa ur 2 dl apelsinsaft i en skål.
  • Tillsätt socker, risvinäger, soja, ingefära, vitlök och chili i skålen med apelsinsaft. Rör om tills sockret lösts upp. ställ mixen åt sidan

Panering:

  • Vispa upp äggen i ett glas
  • Blanda samman vetemjöl och majsstärkelse i en skål.

Ris:

  • Här är det dags att sätta på riset.

Fritering:

  • Hetta upp frityroljan till 180 grader. Det behövs ingen fritös om du inte har det en gjutjärnsgryta fungerar utmärkt.
  • Doppa kycklingbitarna först i ägget, sedan i mjölblandningen en och en.
  • Lägg ner varje bit i grytan efter att du panerat den med hjälp av en tång
  • Fritera kycklingen i omgångar tills kycklingen är helt klar, det tar ca 3-4 minuter/bit, lägg över i en skål med hushållspapper i botten.

Sås del 2:

  • Hetta upp en panna med smör. Häll såsmixen i pannan och låt koka upp.
  • Blanda maizena med vatten och tillsätt i såsen. Låt sjuda tills såsen tjocknat.
  • Tillsätt apelsinzesten och blanda runt.
  • Tillsätt den friterade kycklingen och vänd runt kycklingen ordentligt i såsen och servera.

Servering:

  • Servera med ris, salladslök och sesamfrön eventuellt lite apelsinzest som dekoration.

Apelsinkyckling – Sweet Imperial Orange Chicken

Silltårta

Silltårta

En form av gubbröra, det är nog därför Mika gillar den så mycket 😆

Lövbiffsgryta

Lövbiffsgryta

Det här behöver du Gör så här Koka ris enligt förpackning till servering.Skär köttet i strimlor. Salta och peppra köttet. Skär broccolin i buketter. Skär champinjonerna i kvartar. Hetta upp smör i en rymlig stekpanna. Stek champinjonerna tills de slutar släppa vatten och börjar få 

Räkcheesecake.

Räkcheesecake.

Det här behöver du

  • 250 g kavring (eller annat mörkare bröd)
  • 100 g smör, smält
  • Fyllning
  • 5 gelatinblad
  • 400 g färskost
  • 3 dl crème fraîche (34 %)
  • 1 rödlök, finhackad
  • 1 burk stenbitsrom (eller röd caviar)
  • 500 g räkor med skal
  • 2-3 msk färsk dill, finhackad
  • 1-2 msk citronsaft, nypressad
  • salt
  • peppar

Förslag på topping

  • 1 ägg
  • Skalade räkor
  • Dill
  • Småkornig kaviar
  • Gräslök
  • Gräslöksblommor (jag har fryst in)
  • Finhackad rödlök

Gör så här

Lägg ett bakplåtspapper i en form med avtagbara kanter ca 24 cm Ø och kläm fast det i formen. Klipp bort det som sticker ut.

Smält smöret i en kastrull. Mixa brödet i mixer. Häll det smälta smöret och mixa till en smulig deg, tryck ut ”degen” i formen och ställ kallt.

  1. Lägg sedan gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Under tiden vispar du ihop crème fraîche och philadelphiaost. Gärna i en Kitchen Aid eller annan liknande hushållsmaskin.
  2. Finhacka löken och hacka räkorna. Rör ner detta i crème fraiche smeten, och vänd sedan ner finhackad dill, citron och rom. Smaka av med salt & peppar.
  3. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält på svag värme – tills alla har smält samman. Vänd ner och rör om i smeten tills de är väl blandat. Fyll på smeten över kavringsbotten och ställ kallt i minst fem timmar helst över natten.
  4. Garnera med räkor, ägg, småkornig kaviar (ej kalles!!!) gräslöksblommor mm