Ceviche med Mango Leche de tigre

Ceviche med Mango Leche de tigre

Leche de Tigre är såsen som blir kvar när man fixat ihop sin ceviche och samtidigt kan vi kalla det basen för tillagningen då detta är en rätt som tillagas av syran från citrus. Många peruaner tar gärna en som en nubbe efter att de är färdiga med sin middag.

Djupdyker man ner i ceviche traditionen så verkar det som varje peruansk kock och hemma kock har sina egna metoder för att göra den perfekta Leche de Tigre, och som med varje rätt med status anser varje person att deras egen version är bäst. Jag använder till excempel inte ingefära eller blekselleri i min variant. Nu är det ingen tvekan om saken min Leche de tigre är herrejössesgod och ligger definitivt i topp med vilken Peruansk kock som helst. Faktum är att min version den bästa jag någonsin smakat!

Det här behöver du:
Till Leche de tigre
1 dl färskpressad citronjuice (Ca 2 stora citroner)
1 dl färskpressadpressad limejuice (ca 6-7 stora lime)
½ dl nypressad apelsin
2 stora klyftor pressad vitlök
½-1 tsk Santa Maria Chili paste
2 msk olivolja
1 tsk salt
½ tsk finmalen svartpeppar
Ca 125 gram frusen mango i tärningar (ICAs frysta i små tärningar är min favorit)
En kruka koriander
Någon eller några av fisk/skaldjursförslagen nedan till Cevichen. När fisken tillagas i citrusen avsöndrar den smak som behövs till Letche de tigre.
Till servering:
Kokt skivad sötpotatis kall.
½ rödlök
Rostad och saltad majs finns som snacks i massor med olika fabrikat.
Vad du har i din Leche de tigre för att göra din Ceviche.
Här kan du gå efter tycke och smak men några förslag lämnar jag nedan
Kammusslor delade i 4.
Tärnad vitfisk, som t.ex. gös, torsk och olika plattfiskar
Skalade kokta räkor/scampi
Tillagning:
Mixa ingredienserna till Leche de tigre i en blender. Koriandern kan du slänga i en snabbis på slutet så att den inte blir helt sönderhackad.
Blanda fisken/skaldjuren med såsen och låt det marinera någon timme. Jag marinerade kammusslorna över natten men ceviche serveras på restaurang i stort sätt genast.
Skiva löken is tunna strimlor.
Lägg upp Cevichen tillsammans med en del av såsen (mindre än på min bild) Strö över lök, Lägg lite skivad sötpotatis och rostad saltad majs på sidan. Garnera med koriander.

Mindre traditionellt men som jag rekommenderar:
För lite krunch kan man skiva i tunna flisor med vattenkastanj direkt i cevichen medan den marinerar. Rödpaprika väldigt fint hackat blir och fräscht i såsen. Lite skivad avokado på toppen passar också fantastiskt till den här rätten.
Lite bonusinfo:
Leche de tigre anses också vara Perus Viagra. Då män som intar det anses blir en tiger i sängen tack vare dess afrodisiaka egenskaper.