Tomater 2014

Tomater 2014

När man är i Grekland är grekisk sallad bland det godaste som finns. Det beror delvis på tomaterna som smakar solkysst och matigt. Ingen syra som biter bara fyllig tomat. Så dessa tomater ville vi så klart ta med hem. Sagt och gjort jag pillade tomatfrön ur en skiva tomat.

Jag satt tålmodigt och petade ut dem ur den geleiga delen runt själva fröt och sedan fick de torka på en servett i solen på hotellbalkongen. Sedan veks servetten ihop och de fick åka hem i min necessär.

Tidigt i april plockades den vikta servetten som nu bodde i ett kuvert fram och det var dags att att se om vi kunde få någon planta. Vi beslutade oss för att sätta 6 frön i krukor vi sparat från örtinköp i vanlig matvarubutik. Sedan var det bara att hålla tummarna att något skulle slå rot och komma upp.

4 små plantor planterades om i lite större krukor. Vi klippte av botten på CocaColaflaskor som fick bli fat och resten av flaskan fick bli växthus och kattskydd. Plutten kontrollerade plantorna han med. När de vuxit ur sina flaskor var det tre starka plantor kvar. De fick växa till sig inne och flyttade in i en lång ytterkruka så att de var lätta att lyfta ut för att härdas innan de skulle få flytta ut permanent.

Jag visste att tomater vill ha mycket vatten så för att kunna vattna ordentligt köpte vi soptunnan Knodd på IKEA. Vi borrade hål i botten och använde ett sort tvättfat i botten. Sen fick sambon göra pyttehål i en CocaColaflaska  med hjälp av en nål. Flaskan placerade vi i mitten av soptunnan och planterade de tre plantorna runt om. Vi stack även ner ett tomatstöd, vilket visade sig vara behövligt då Plantorna växte sig enorma. jag rensade ut tjuvar och även en massa blad. Men de välde över i alla fall. Från början stod tomaterna vid dörren men då gick det knappt att komma ut så de fick flytta ut i ett hörn.  Då lärde vi oss att Tunga krukor ska hjul för stora krukor, de kallas blomvagn. Men i det hörnet trivdes de. De fortsatte blomma och produsera tomater in i Oktober då vi plockade in de sista gröna innan frosten kom.

Tomater och oregano gör det italienskt; vin och dragon gör det franskt; gräddfil gör det ryskt; citron och kanel gör det grekiskt; soja gör det kinesiskt; vitlök gör det gott.

Alice May Brock

Helt smärtfritt gick inte vårt första försök att odla tomater. Några av tomaterna drabbades av vi tror är pistillröta som tur var var det bara ett fåtal det lär bero på kalciumbrist men är också sortberoende. Vi vet ju inte vilken sort vi odlade vi kallar dem bara grekiska tomater. och jag skulle gärna odla samma sort igen bara för att få dessa goda tomater.Just nu på balkongen har jag fått tomatodligsförbud av sambon då de tar så mycket plats.

Men jag tar gärna emot förslag på ”biffiga” tomater som är lena i smaken. tills det blir dags att odla tomater i trädgården.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *