Blogg

Kulörval

Kulörval

Fasader Vi hade lite blandade gula då olika byggnader målats vid olika tillfällen . Men vi hittade en lagom blekt gul flaga som vi tog med oss och Vi valde Ottossons Okragula. Knutbrädor snickarglädje mm Vit tita/zink. Vi målade först med vit gräddton. men det 

Trädgården levererar – Rödvinbärsgelé

Trädgården levererar – Rödvinbärsgelé

Mika önskade sig en rödvinbärsbuske så jag köpte en till honom. Senaste åren har den varit galen den dignar med bär och vi hinner inte ta hand om dem alla. EN buske! Men då vi gillar höst- och vintergrytor med gelé så har jag i 

Gryta med champinjoner och Rotselleri

Gryta med champinjoner och Rotselleri

Det här behöver du

  • 1 kg Nötkött (Jag använder det som är billigt)
  • 750 gr Champinjoner
  • 2 st Rotselleri
  • 1 burk Mutti tomater
  • 1 liten rödlök
  • 2 Pressad vitlöksklyftor
  • 1 tsk fryst hackad chili
  • 1-2 dl vin
    (Jag använder de slattar som ofta blir kvar hemma)
  • 4-6 msk Bongs Oxfond
  • Vatten
  • 4 msk Röd balsamvinäger
    (uteslut om du jagar kolhydrater)
  • 4 dl Créme Fraishe
  • Salt och peppar

Gör så här

Skär köttet i bitar och bryn det och ta ut och lägg i en skål.
Hacka Champinjoner i bitar och stek ur dem vätskan
Hacka Rotsellerin, och rödlöken under tiden to steker champinjonerna. Ta ur champinjonerna ur grytan. Fräs lök, pressad vitlök chili. Ha i Mutti-tomater, vin och fond (börja med 4 msk och ha i mer senare om det behövs) koka upp. Ha i Rotselleri, kött och champinjoner och häll i vatten tills ingredienserna täcks. Låt grytan koka 2 timmar. Rör om då och då. Fyll på med mer vatten efter hand det kokar bort. Salta och peppra och ha i mer fond om det behövs. Smaka av med balsamvinäger och ha i Créme fraishe.

Servera med kokt broccoli eller kokt potatis. Pressad potatis är gott till gryta. Då använder jag mjölig potatis. Annars är min favorit potatis La Vie.

Big Mac sallad

Big Mac sallad

En tik Tok trend som passade oss i vår kolhydratsjakt. Som en Big Mac fast i salladsformat med en dressing väldig likt ”originalet” samt helt lchf vänligt såklart! . Om man inte vill köra kolhydratsnålt lägger man sallade på ett bröd.

Kycklinglårfilé med soltorkade tomater i ugn

Kycklinglårfilé med soltorkade tomater i ugn

Så enkelt och så gott. Vi är inne i en period då Mika kör kolhydratsfattig mat. Vilket kan återspegla sig i recepten.

Grön tomatmarmelad

Grön tomatmarmelad

Det här behöver du

  • 1 ½ kg  gröna tomater
  • 3 msk  finriven citronzest
  • 1 ½ dl  färskpressad citronjuice
  • 1 stor  ”skivad”finhackad” färsk ingefära
  • 7 dl  syltsocker

till citrondelen behövs 5-6 citroner.

Gör så här

Skär tomaterna i mindre bitar och hacka upp ingefäran i små bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med citronskal och -juice. Låt koka upp och koka ca 20-30 minuter under lock. Rör då och då.

Tillsätt sockret och koka upp, låt koka ca 3 minuter. Häll upp på väl rengjorda och steriliserade glasburkar och sätt på locket. Fyll burkarna hela vägen upp och ställ upp och ner.

Låt svalna och förvara i kylen.

Sterilisera burkar

Börja med att noga rengöra burkar och flaskor som du ska använda till din sylt eller saft. Det är viktigt för att saften och sylten ska hålla länge.

Lägg dina rena burkar eller flaskor på ett galler i en kall ugn som värms till 100°C. Låt dem stå kvar ca 15 minuter efter att ugnen nått 100°C eller tills de är helt torra. Vatten som finns kvar efter rengöringen kan orsaka mögel.

Färsspett med couscous och fänkålsyoghurt

Färsspett med couscous och fänkålsyoghurt

Mat med smak av mellanöstern. Funkar också bra med klyftpotatis i ugn.

Sesam och ingefärssmakande SALMA-laxröra med sushirisskålar

Sesam och ingefärssmakande SALMA-laxröra med sushirisskålar

Det här behöver du Gör så här Koka sushiriset och låt det svalna.Tärna laxenBlanda ihop allt och , låt marinera ca 20 min.Klipp Noriarken i fyrkanter som går upp på sidorna om de läggs i en muffinsform. Bred ut riset i ett tunnt lager ut 

Salmalaxröra med sushirisskålar

Salmalaxröra med sushirisskålar

Det här behöver du

  • 160 gr SALMA lax i små tärningar
  • 1 avokado i små tärningar
  • ½ gurka skalad i små tärningar
  • 1 Charlottenlök finhackad
  • 1-2 röd/gul spets paprike finhackad
  • 2vårlölar i tunna skivor
  • 4 rädisor finhackade eller ett paket smörgåskrasse klippt.
  • 1 tsk chili finhackad (jag andvänder fryst färdighackad som jag hackar ytterligare.
  • 1 kruka koriander grovhackad
  • 1 kruka gräslök finhackad
  • ½ påse Mâche Sallad eller annan småbladig sallad.
  • Suchiris
  • Noriark
    Muffinsplåt

Dressing

  • 2 tsk fisksås
  • 2 msk limesaft
  • 1 vitlöksklyfta pressad
  • ½ tsk sesamolja
  • ½ tsk chiliflakes

Gör så här

Tillaga sushiriset enligt förpackningen och låt det svalna.
Blanda ihop dressingen i en skål
Ha i avokadon i skålen och rör om limesaften hindrar den från att oxidera.
Blanda i övriga ingredienser och rör om.
Klipp Noriarken i fyrkanter som går upp på sidorna om de läggs i en muffinsform. Bred ut riset i ett tunnt lager ut till kanterna och truck ner rutan i muffinsformen så att det formar en skål fyll hela plåten.
Klicka i laxfyllningen i skålarna. Färdigt att servera.

Så var vi ett steg närmare elbil.

Så var vi ett steg närmare elbil.

Pga av Tesla konflikten blev det istället en VW Id.7 som förväntas komma i mars.

Fattigariddare med vanilj och kanel

Fattigariddare med vanilj och kanel

Formbröd som var på väg att bli tråkigt. Ja då blir det brunch med fattiga riddare.

Kycklingpanna med bacon och senapsås

Kycklingpanna med bacon och senapsås

Det här behöver du

  • 1 pkt kycklinginnerfiléer ca 1 kg
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 2 msk kycklingfond
  • 2 msk maizena till redning
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 2 tsk graveji senap (Söt/stark)
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 paket bacon
  • 2 msk hackad gräslök

Gör så här

Tärna och knaperstek baconet i en stekpanna. Ta ur panna och lägg på lite hushållspapper.

*Stek kycklinginnerfiléerna, hela, runtom i smör. Salta och peppra. Ta ur kycklingen ur pannan.

Blanda grädde, fond, soja och senap och vispa i pannan. Blanda majsenan med lite mjölk eller vatten och vispa ner. Lägg i kycklingen igen. Sjud ca 5 min eller tills kycklingen är genomstekt.

Strö bacon över och gräslök över kycklingen.

Servera grytan med valfria tillbehör som jag hade kvar kokt potatis som jag valde att steka upp.