Blogg

Sesam och ingefärssmakande SALMA-laxröra med sushirisskålar

Sesam och ingefärssmakande SALMA-laxröra med sushirisskålar

Det här behöver du Gör så här Koka sushiriset och låt det svalna.Tärna laxenBlanda ihop allt och , låt marinera ca 20 min.Klipp Noriarken i fyrkanter som går upp på sidorna om de läggs i en muffinsform. Bred ut riset i ett tunnt lager ut 

Salmalaxröra med sushirisskålar

Salmalaxröra med sushirisskålar

Det här behöver du Dressing Gör så här Tillaga sushiriset enligt förpackningen och låt det svalna. Blanda ihop dressingen i en skålHa i avokadon i skålen och rör om limesaften hindrar den från att oxidera.Blanda i övriga ingredienser och rör om.Klipp Noriarken i fyrkanter som 

Så var vi ett steg närmare elbil.

Så var vi ett steg närmare elbil.

8:00 på morgonen var elektrikern på plats från Västerås! Någon timme senare var nya laddosan på plats. Så nu väntar vi bara på bilen. Ett 125 år gammalt hus närmade sig framtiden. Skulle blivit en Tesla från början men pga Tesla konflikten valde Mika en VW Id.7 istället. Nu i backspegeln så blir det nog ett bra val då Id.7an får plats med mer. Varje helg är det ju 3 kattransporter som ska fraktas fram och tillbaks förutom mat och annat.

Ska bli spännande att se… vi är just nu ganska bortskämda med den Volvo V60 laddhybrid som vi kör just nu. Bara det att den aldrig tycks driva på el… Så hybrid lockade inte.

Fattigariddare med vanilj och kanel

Fattigariddare med vanilj och kanel

Formbröd som var på väg att bli tråkigt. Ja då blir det brunch med fattiga riddare.

Kycklingpanna med bacon och senapsås

Kycklingpanna med bacon och senapsås

Det här behöver du Gör så här Tärna och knaperstek baconet i en stekpanna. Ta ur panna och lägg på lite hushållspapper. *Stek kycklinginnerfiléerna, hela, runtom i smör. Salta och peppra. Ta ur kycklingen ur pannan. Blanda grädde, fond, soja och senap och vispa i 

Currykycklingfickor

Currykycklingfickor

Det här behöver du

  • 800 gram Kycklingfiléer
  • 1 Rödlök
  • 1 Röd paprika
  • 1 Morot
  • 1 tsk paprikakrydda
  • 2 tsk Mango curry
  • Salt
  • Peppar
  • 4 msk Smetana eller Crème fraiche
  • 3 tsk Majonnäs
  • 2 tsk Gravelji senap söt/stark
  • 1 msk Kycklingfond

  • 8-10 st Formbrödskivor (stora)
  • 3 st ägg
  • Brödsmulor
  • Olja till fritering

  • Sallad (Crunchita)
  • Små tomater

Gör så här

Hacka löken och paprikan fint samt riv moroten grovt. Skör kycklingfiléerna i små bitar.

Fräs löken tills den mjuknar och ha sedan i kycklingen. Stek tills kycklingen blivit genomstekt. Ha i paprikakrydda, mango curry, salt och peppar under tiden du steker kycklingen.

Ha i Smetana/ Crème fraiche, majonäs, senap och kycklingfond och låt det fräsa ihop. Dra av från plattan.

Sätt på olja i en gryta så den hinner bli varm.
Skär av kanterna på formbrödskivorna och tryck ut rundlar med en form. Kavla sedan ut brödet så att den halveras i höjd. Vispa upp äggen och doppa brödet i äggen och sedan i ströbröd.
Fritera bröden i oljan och låt dem rinna av på ett hushållspapper. Dela dem sedan i halvor och öppna dem som små fickor.

Strimla sallad och skiva tomaterna.

Klart att servera!

Bästa flygande Jacob

Bästa flygande Jacob

Klassisk kycklinggratäng med banan, bacon och nötter. Kyckling och ris får extra god smak av den krämiga såsen med grädde, Kycklingfond och chili.

Lövbiffsgryta med , svamp, äpple och cognac

Lövbiffsgryta med , svamp, äpple och cognac

Grytor är toppen som matlåda!

inbakad oxfilé med svamp, hasselbackspotatis och rosépepparsås med baconlindad sparris.

inbakad oxfilé med svamp, hasselbackspotatis och rosépepparsås med baconlindad sparris.

Det här behöver du

  • 600 g Oxfilé
  • 400 g Kyld smördeg
  • ½ tsk Salt
  • 1 krm Svartpeppar
  • 1 msk Smör
  • 1 msk Senap
  • 1 st Uppvispat ägg

Svampröra

  • 250 g valfri svamp
  • 2 st charlottenlökar
  • 2 msk smör
  • 1 msk hackad färsk timjan
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 100 gr färskost typ philadelphia

Hasselbackspotatis

  • 800 g Potatis Fast
  • 50 g Mat & Bak Smör
  • 1 msk Ströbröd
  • 1 tsk Flingsalt
  • 1 st klyftor Vitlök Vanlig

Rosépepparsås

  • 25 gram smör
  • 1 st lcharlottenlök
  • ½ msk rosépeppar
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 1.5 dl grädde
  • ½ st buljongtärning, kött
  • ½ msk senap
  • ½ tsk tomatpuré
  • ½ tsk salt

Tillbehör

  • 1 knippe färsk sparris eller ½ paket fryst
  • 1 pkt Bacon

Gör så här
Oxfilé med svampröra

  1. Börja med svampröran. Hacka champinjoner och lök. Lägg ner det i en kastrull och koka ur vätskan.
  2. Tillsätt smör, timjan, salt och peppar, fräs ca 5 min. Dra av från värmen och rör ner färskosten.
  3. Sätt ugnen på 225°.
  4. Putsa bort senor från oxfilén. Salta och peppra. Bryn köttet runtom i smör i en stekpanna. Rulla ut smördegen, lägg köttet på degen och bred på senap.
  5. Fördela svampröran på köttet och rulla ihop till en rulle. Lägg den i en ugnssäker form. Pensla med uppvispat ägg.
  6. Tillaga i mitten av ugnen ca 20 min tills köttet har en innertemperatur på 54°. Låt vila minst 15 min. Skär i skivor och servera gärna med sallad och skysås.

Hasselbackspotatis

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Hasselbackspotatis: Skala potatisen. Skär den i tunna skivor, men inte helt igenom. Lägg potatisen i en träslev så ligger den stadigt. Lägg potatisarna med den skårade sidan upp i en ugnsfast form. Strö över salt.
  3. Skala och riv vitlök och fräs med smöret i en kastrull. Pensla potatisarna med vitlökssmöret och strö över ströbröd. Rosta i ugnen i ca 45 min.

Rosépepparsås

  1. Finhacka löken. Krossa rosepepparn i en mortel.
  2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt löken och rosepepparen. Låt småputtra så löken mjuknar men inte bränns.
  3. Tillsätt vetemjöl och rör om. Tillsätt vatten och grädde under omrörelse tills det kokar upp och låt sedan småputtra 5-10 minuter.
  4. Tillsätt under tiden det puttrar , buljongtärningen, senapen och tomatpureén. Rör om då och då.
  5. Smaka av med salt och ev. svartpeppar.

Tillbehör

  1. Linda sparrisen i bacon
  2. Kör i ugnen tillsammans med potatisen tills baconen fått fin färg
Klassisk Räkcocktail

Klassisk Räkcocktail

Klassist är Mikas favorit. Det går även bra att skippa avokadon om de inte finns mogna.

Kräftsjärtsstrutar med avokado

Kräftsjärtsstrutar med avokado

Det här behöver du Gör så här

Räkcocktail modern cevichestil

Räkcocktail modern cevichestil

Det här behöver du

  • 500 gram oskalade räkor (ca 200 rg skalade)
  • 1 sötpotatis
  • 225 g fryst tärnad mango
  • 1 avokado
  • 1 salladslök
  • ½ tsk fryst hackad chili
  • 10 cm gurka
  • 100 g surimi sticks med krabbsmak
  • 1 lime, saften
  • ½ citron, saften
  • ½ apelsin, saften
  • ½ Vitlöksklyfta
  • 2 msk avokado olja
  • 1 tsk sesamolja
  • Hackad färsk korinader det går bra med fryst
  • salt, svartpeppar

Garnering

  • rostade majskorn
  • färsk koriander
  • 1 lime

Gör så här

  1. tina mangon och räkorna.
  2. koka sötpotatisen, låt den svalna och ta bort skalet, skär i mindre bitar.
  3. Dela och kärna ur avokadon och skär i mindre bitar.
  4. Finhacka salladslök, gurka, koriander och crabsticks.
  5. Blanda det hackade med räkorna.
  6. Blanda limesaft, sesamolja, salt och peppar.
  7. Rosta eventuellt sesamfrön i torr stekpanna.
  8. Lägg upp räkcocktailen i små glas. Garnera med sesamfrön, korianderblad och lime i tunna skivor.