Pizza bianca med räkor och potatis
12 oktober 2025
: 2-4
: 30 min
: 30 min
: 30 min
: Lätt
Det här behöver du
Grund
- 1 förp färdig familjepizzadeg (gärna surdeg)
- 3 mellanstora fasta potatisar helst ”La Vie”
- 2 msk smetana (totalt 1 burk i receptet)
- 1 dl lagrad ost, riven (t ex riven prästost)
- 1 dl parmesanost, riven
Topping
- En påse frysta räkor med skal
- resten av smetanan från den påbörjade burken
- 70 g röd rom
- färsk dill
- svartpeppar, gärna Tellicherry pepper, nymalen
Picklad rödlök
- ½ dl ättiksprit 12 %
- 1 dl strösocker
- 1 ½ dl vatten
- 1 liten rödlök
Gör så här
- Tina och skala räkor, ställ räkorna i kylen.
- Sätt ugnen på 275 grader. Sätt in en upp och nedvänd plåt i övre delen av ugnen.
- Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Ta kastrullen från värmen.
- Skala och skiva löken. Lägg löken i lagen och låt stå.
- Skär potatisen i så tunna skivor med mandolin (de behöver vara riktigt tuna).
- Rulla ut pizzadegen på mjölat bakplåtspapper.
- Bred ut smetanan och strö över riven lagrad ost och parmesan.
- Lägg ut potatisskivorna utspritt på pizzan, de ska inte täcka hela pizzan.
- För över pizzan till plåten i ugnen, t ex med hjälp av en annan plåt. Låt grädda tills pizzans kanter blivit bubbliga och fått lite färg, osten smält och potatisen fått fin färg. Det tar olika tid beroende på ugn, så håll koll.
- Vispa upp smetanan
- Ta ut pizzan och toppa med räkor, klickar av smetana, rom, dill och picklad rödlök. Avsluta med att mala över svartpeppar.
Tips!
Det är också gott med lite pinjenötter på.
Pizzan passar även utmärkt som snittar/plockmat om du skär up den i mindre bitar och toppar med en smetana, räka, rom, och rödlök på varje liten bit.