Blomkål med broccoli, ostsås och bacon

Blomkål med broccoli, ostsås och bacon
This recipe has no ratings just yet.

Blomkål med ostsås och bacon

12 oktober 2025
: 4
: 15 min
: 35 min
: 50 min
: lätt

En rätt jag smakade första gången hos en gymnasiekompis, har sedan dess lagat den uta recept men när jag blev tillfrågad hur jag gör tänkte jag att jag får väl skriva ihop ett. Det är därför inget exakt recept.

 

Det här behöver du

  • 2 Blomkålshuvuden
  • 1 broccoli huvud (om du vill)
  • 6 dl mjölk
  • 5 msk smör
  • 5 msk mjöl
  • 1-2 påsar cheddar/mozzarella riven (påse/ICA)
  • 1-2 paket baconsmulor
  • Olivolja
  • svartpeppar
  • salt
  • mald muskot

Gör så här

Dela varje huvud blomkål i två delar, dela broccoli. Häll lite olivolja på och in i ugnen på 200 grader varmluft, kör den 20 minuter med ”blomsidan” upp vänder och lägger på broccolin. Kör 10-15 minuter till känner med en sticka när blomkålen är klar.

Såsen

Smält smöret vispa i mjölet och låt det puttra lite, vispa i mjölken under konstant vispning tills det tjocknar.
Krydda med salt, peppar och lite muskot.
Har i 1-2 påsar med riven cheddar/mozzarella (ICA) tills såsen fått ostsmak och blivit riktigt seg.

Topping

Stek baconsmulor tills de är krispiga.



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *