Helstekt fläskytterfilé med vitlöks/persiljesås och äppelsalsa

Det här behöver du:
- 800 g fläskytterfilé
- 2 tsk vitlökssalt
- 2 tsk lökpulver
- 2 tsk malen torkad persilja
- 1 tsk 5 peppers (S:t Maria kvarn)
- smör och olja till stekning
Sås:
- 1 kruka persilja
- 2 vitlöksklyftor
- 4 dl grädde
- 2 dl creme fraiche
- 3 msk kycklingfond
- 3 msk kalvfond
- några drag 5 peppers (S:t Maria kvarn)
Topping:
- 1 dl pecannötter hackade
Äppelsalsa
- 3 msk fin olivolja
- 1 msk balsamvinäger vit färgar inte äpplena men röd smakar godare till så jag väljer röd.
- 2 golden delicious äpplen
- 10-15 mini plommontomater
- 1 stjälk salladslök
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala potatisen och sätt den på spisen.
Skölj av fläskytterfilén torka den med hushållspapper eller en kökshanduk.
Blanda vitlökspulver, lökpulver, torkad persilja och 5 pepper häll som en sträng på en skärbräda och rulla filén i kryddblandningen med tryck tills allt har först på ytterfilén.
Smält smör tillsammans med olja. Stek köttet runtom på riktigt hög värme tills det får fin färg.
Sätt i en stektermometer Lägg i en ugnsform.
Sätt ugnen på 225 grader och placera köttet i mitten på ugnen tills det når 70 grader.
Sätt på potatisvattnet.
blanda olja och balsamvinäger i en skål .Hacka äpplena i små tärningar och rör in dem så att alla bitar täcks av vinegrätten så de inte blir bruna. hack tomaterna tomaterna i små tärningar, skär salladslöken i tunna skivor och rör ner i äpplena.
Pressa vitlöken i stekpannan tillsammans med lite olivolja, låt det steka på medelvärme ett par minuter. Häll i grädde, creme fraiche, nästan all hackad persilja (spar lite till garnering), kalv- & kycklingfond och räjält med 5 peppers och låt såsen småputtra i några minuter.
När kötet når 70 grader ta ut det ur ugnen och låt det vila i lite blött bakplåtspapper i 10-15 minuter.
Pressa potatisen med en potatispress.
Skär köttet i skivor.
Klart att servera!

