Smörgåstårta med ägg och skaldjur
Att göra en smörgåstårta kräver tid och många ingredienser. Fyllningarna blandas och tårtan dekoreras. För bästa smak bör smörgåstårtan stå i kylen ett dygn innan servering.
Smörgåstårta är en svensk klassiker som serveras vid festliga tillfällen som examen, bröllop och födelsedagar. Den finns i många varianter, till exempel kyckling/curry, lax/ägg/kräftor eller rostbiff/bacon. Smörgåstårtan görs av brödbottnar med olika fyllningar och dekoreras med mjukost, majonnäs eller creme fraiche, samt grönsaker, frukt, kallskuret, gröna kryddor och skaldjur.
Smörgåstårta nämndes första gången i Söderhamns Tidning 1934 och ett speciellt bröd annonserades i Dagens Nyheter 1945. År 2012 instiftade ”Smörgåstårtans vänner” Smörgåstårtans dag, som firas den 13 november.
Det här behöver du
Räkröra
- 400 g Räkor frysta skalade
- 2 msk g Majonnäs fett 80%
- ½ dl Crème fraiche
- 1 dl Smetana
- 5 msk Hackad dill
- Salt och peppar efter smak
Äggröra
- 6 st Kokta ägg
- 2 msk g Majonnäs fett 80%
- ½ dl Crème fraiche
- 1 dl Smetana
- ½ dl Hackad gräslök
- Salt och peppar efter smak
Kräftröra
- 1 burk Kräftor skalade i lag
- 2 msk g Majonnäs fett 80%
- ½ dl Crème fraiche
- 1 dl Smetana
- ½ dl Röd lök, finhackad
- Salt och peppar efter smak
Smörgåstårta
- 1 påse Skivat vitt bröd (Roast ´n toast
- 1 paket 200 g Färskost
- 1 dl Smetana
Dekoration
- 200 g 40-60 räkor
- 3 ostskivor
- 3 skivade rädisor
- 5 skivor Gurka
- ½ citron Citron
- 1 påse Maché sallad
- Några Dillkvistar
- 1 burk Röd stenbitsrom
- evtuellt några Kokt ägg
Gör så här
Räkröra
Tina räkorna
Hacka de räkorna i mindre bitar. Blanda samtliga ingredienser i en skål.
Ställ in röran i kylen tills det är dags att använda den.
Äggröra
Hacka det kokta ägget i små bitar. Blanda samtliga ingredienser i en skål.
Ställ in röran i kylen tills det är dags att använda dem.
Kräftröra
Hacka kräftorna i mindre bitar. Blanda samtliga ingredienser i en skål.
Ställ in röran i kylen tills det är dags att använda dem.
Smörgåstårta
Blanda färskost och smetana.
Klä en brödform med plastfolie.
Klipp bort av kanten på brödskivorna.
bred lite av färskost/smetana och vänd den sidan mot plastfolien.
Fyll botten på brödformen och bred ut räkröran i ett jämnt lager.
Fyll på med ytterligare brödskivor och bred ut äggröran.
Lägg på ett lager brödskivor till och bred ut kräftröran.
Avsluta med ett sista lager brödskivor med ett tunt lager färskost/smetana.
Låt tårtan stå över natten i kylskåp.
Ta ut tårtan ur formen och dra av folien, bred över resterande färskost/smetana
Dekoration
Använd fantasin och dekorera med samtliga resterande ingredienser.
Förvara tårtan i kylen tills servering.