inbakad oxfilé med svamp, hasselbackspotatis och rosépepparsås med baconlindad sparris.

inbakad oxfilé med svamp, hasselbackspotatis och rosépepparsås med baconlindad sparris.

Det här behöver du

  • 600 g Oxfilé
  • 400 g Kyld smördeg
  • ½ tsk Salt
  • 1 krm Svartpeppar
  • 1 msk Smör
  • 1 msk Senap
  • 1 st Uppvispat ägg

Svampröra

  • 250 g valfri svamp
  • 2 st charlottenlökar
  • 2 msk smör
  • 1 msk hackad färsk timjan
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 100 gr färskost typ philadelphia

Hasselbackspotatis

  • 800 g Potatis Fast
  • 50 g Mat & Bak Smör
  • 1 msk Ströbröd
  • 1 tsk Flingsalt
  • 1 st klyftor Vitlök Vanlig

Rosépepparsås

  • 25 gram smör
  • 1 st lcharlottenlök
  • ½ msk rosépeppar
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 1.5 dl grädde
  • ½ st buljongtärning, kött
  • ½ msk senap
  • ½ tsk tomatpuré
  • ½ tsk salt

Tillbehör

  • 1 knippe färsk sparris eller ½ paket fryst
  • 1 pkt Bacon

Gör så här
Oxfilé med svampröra

  1. Börja med svampröran. Hacka champinjoner och lök. Lägg ner det i en kastrull och koka ur vätskan.
  2. Tillsätt smör, timjan, salt och peppar, fräs ca 5 min. Dra av från värmen och rör ner färskosten.
  3. Sätt ugnen på 225°.
  4. Putsa bort senor från oxfilén. Salta och peppra. Bryn köttet runtom i smör i en stekpanna. Rulla ut smördegen, lägg köttet på degen och bred på senap.
  5. Fördela svampröran på köttet och rulla ihop till en rulle. Lägg den i en ugnssäker form. Pensla med uppvispat ägg.
  6. Tillaga i mitten av ugnen ca 20 min tills köttet har en innertemperatur på 54°. Låt vila minst 15 min. Skär i skivor och servera gärna med sallad och skysås.

Hasselbackspotatis

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Hasselbackspotatis: Skala potatisen. Skär den i tunna skivor, men inte helt igenom. Lägg potatisen i en träslev så ligger den stadigt. Lägg potatisarna med den skårade sidan upp i en ugnsfast form. Strö över salt.
  3. Skala och riv vitlök och fräs med smöret i en kastrull. Pensla potatisarna med vitlökssmöret och strö över ströbröd. Rosta i ugnen i ca 45 min.

Rosépepparsås

  1. Finhacka löken. Krossa rosepepparn i en mortel.
  2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt löken och rosepepparen. Låt småputtra så löken mjuknar men inte bränns.
  3. Tillsätt vetemjöl och rör om. Tillsätt vatten och grädde under omrörelse tills det kokar upp och låt sedan småputtra 5-10 minuter.
  4. Tillsätt under tiden det puttrar , buljongtärningen, senapen och tomatpureén. Rör om då och då.
  5. Smaka av med salt och ev. svartpeppar.

Tillbehör

  1. Linda sparrisen i bacon
  2. Kör i ugnen tillsammans med potatisen tills baconen fått fin färg