Skip to content
inbakad oxfilé med svamp, hasselbackspotatis och rosépepparsås med baconlindad sparris.
Det här behöver du
- 600 g Oxfilé
- 400 g Kyld smördeg
- ½ tsk Salt
- 1 krm Svartpeppar
- 1 msk Smör
- 1 msk Senap
- 1 st Uppvispat ägg
Svampröra
- 250 g valfri svamp
- 2 st charlottenlökar
- 2 msk smör
- 1 msk hackad färsk timjan
- ½ tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 100 gr färskost typ philadelphia
Hasselbackspotatis
- 800 g Potatis Fast
- 50 g Mat & Bak Smör
- 1 msk Ströbröd
- 1 tsk Flingsalt
- 1 st klyftor Vitlök Vanlig
Rosépepparsås
- 25 gram smör
- 1 st lcharlottenlök
- ½ msk rosépeppar
- 1 msk vetemjöl
- 1 dl vatten
- 1.5 dl grädde
- ½ st buljongtärning, kött
- ½ msk senap
- ½ tsk tomatpuré
- ½ tsk salt
Tillbehör
- 1 knippe färsk sparris eller ½ paket fryst
- 1 pkt Bacon
Gör så här
Oxfilé med svampröra
- Börja med svampröran. Hacka champinjoner och lök. Lägg ner det i en kastrull och koka ur vätskan.
- Tillsätt smör, timjan, salt och peppar, fräs ca 5 min. Dra av från värmen och rör ner färskosten.
- Sätt ugnen på 225°.
- Putsa bort senor från oxfilén. Salta och peppra. Bryn köttet runtom i smör i en stekpanna. Rulla ut smördegen, lägg köttet på degen och bred på senap.
- Fördela svampröran på köttet och rulla ihop till en rulle. Lägg den i en ugnssäker form. Pensla med uppvispat ägg.
- Tillaga i mitten av ugnen ca 20 min tills köttet har en innertemperatur på 54°. Låt vila minst 15 min. Skär i skivor och servera gärna med sallad och skysås.
Hasselbackspotatis
- Värm ugnen till 200 grader.
- Hasselbackspotatis: Skala potatisen. Skär den i tunna skivor, men inte helt igenom. Lägg potatisen i en träslev så ligger den stadigt. Lägg potatisarna med den skårade sidan upp i en ugnsfast form. Strö över salt.
- Skala och riv vitlök och fräs med smöret i en kastrull. Pensla potatisarna med vitlökssmöret och strö över ströbröd. Rosta i ugnen i ca 45 min.
Rosépepparsås
- Finhacka löken. Krossa rosepepparn i en mortel.
- Smält smöret i en kastrull och tillsätt löken och rosepepparen. Låt småputtra så löken mjuknar men inte bränns.
- Tillsätt vetemjöl och rör om. Tillsätt vatten och grädde under omrörelse tills det kokar upp och låt sedan småputtra 5-10 minuter.
- Tillsätt under tiden det puttrar , buljongtärningen, senapen och tomatpureén. Rör om då och då.
- Smaka av med salt och ev. svartpeppar.
Tillbehör
- Linda sparrisen i bacon
- Kör i ugnen tillsammans med potatisen tills baconen fått fin färg