Hemgjord ravioli med kantareller, dragonsmör och rostade pekannötter

Hemgjord ravioli med kantareller, dragonsmör och rostade pekannötter

Det här behöver du

Pastadeg

  • 4 dl durumvetemjöl
  • 4 st M/L ägg

Raviolifyllning

  • 250 g ricottaost
  • 300 gr riven prästost
  • ägg eller ½ dl grädde
  • 1 msk citronzest riv av skalet på finaste delen på ett rivjärn. OBS! endast det gula inte det vita.

Dragonsmör

  • kruka färsk dragon
  • kruka bladpersilja
  • 125 g rumstempererat smör
  • vitlöksklyftor (pressade)
  • 1 msk citronzest riv av skalet på finaste delen på ett rivjärn. OBS! endast det gula inte det vita.
  • msk färskpressad citronjuice
  • salt
  • svartpeppar

Kantarelltopping

  • 400 g kantareller (finns ofta i frysdisken om det inte är säsong)
  • 3 msk smör
  • salt
  • vitpeppar

Alternativ svamptopping

  • 400 g skogschampinjoner
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 msk smör
  • salt
  • Svartpeppar

Till servering

  • 1 dl rostade pekannötter
  • färsk persilja och dragon

Gör så här

Ta fram smöret till dragonsmöret så att det hinner bli rumstempererat

Börja med pastadegen. Häll ut mjölet i en hög på arbetsbänken. Forma ett stort hål i mitten. Knäck i äggen. Vispa äggen med en gaffel och vispa i lite av mjölet i taget. Rör ihop allt (ge inte upp den är väldigt torr i början) och knåda till en smidig men ganska hård deg i 10-15 minuter genom att vika den och trycka med handflatan. (känns den väldigt torr när du fått i hop degen skölj ena handen med kallt vatten och skaka av handen och knåda in det vatten du har kvar på handen, mer vatten än så behövs troligen inte. Täck med plastfolie. Låt vila i rumstemperatur ca 30 minuter eller i kylen minst 1 timme, ett dygn i kylen är bäst.
Vänta tills degen vilat färdigt innan du fortsätter med de andra momenten.

Spara en själk med dragon och lite persilja till garneringen. Kör smör och resterande örter dvs bladen från dragonen och persiljan i en mixer. Tillsätt pressad vitlök, citronzest och -juice och smaka av med salt och peppar.

Mixa ricottan med den rivna prästosten, ägg eller lite grädde. Om du valt att köra enbart grädde ha i lite i taget och slutligen citronzest. Smeten ska vara spritsbar men inte rinnig, om den är för hård tillsätt grädde. Smaka av med salt och peppar. Fyll i en spritspåse.

dela svampen i mindre bitar. Stek svampen i en torr stekpanna tills all vätska kokat bort och det börjar knäppa om svampen. Kantareller: Tillsätt smör, salt och vitpeppar och stek tills svampen är gyllene. Skogschampinjoner: Tillsätt smör och vitlök. Smaka av med salt och peppar.

Kör pastadegen i maskin till 1–2 mm tjocka plattor på en mjölad bänk. Till ca 8 cm breda remsor.

Spritsa ca 1 dryg tsk fyllning med ca 2 fingrars mellanrum. Vik över degen från långsidan och tryck ut så mycket luft du kan. Skär till raviolis.

Koka raviolin al dente i ca 3 minuter i rikligt med saltat vatten. Häll av och spar ½ dl av pastavattnet. Blanda raviolin med dragonsmöret och pastavattnet till en sås.

Toppa med svamp, pekannötter och den sparade dragonen och persiljan.