Morotslåda utan ris

Morotslåda utan ris

Jag är egentligen ingen lådtjej, men maken är ju halvfinne med två medborgarskap så då ska det stå på julbordet.

Recepten finns i så otroligt många varianter vanligast är med ris i men det hade aldrig mamma. Jag tycker inte alls att det är gott så jag kör rislöst för att kunna ta en liten smakbit.  Morotslåda är en finsk tradition som funnits sedan 1800-talet. (Kålrotslåda som annars också hör till det finska julbordet gör jag inte för det varken luktar eller smakar ätbart, men så är det också finsk medeltidsmat). Några har visst ingefära i sina morotslådor men det tror jag inte mamma hade så det har inte jag heller.

Det här behöver du:
1 kg morötter
3 dl grädde
25 gr smält smör
2 ägg (varav en endast äggulan)
1 tsk salt
1 krm Muskotnöt
2 krm vitpeppar
4 msk ströbröd (2 msk strös ovanpå)
1 msk ljus sirap
smör Att hyvla på.

Gör så här:
Skala morötterna och slanta upp dem grovt.
Koka dem tills de blivit mjuka
Mixa dem med mixerstav
Blanda i samtliga ingredienser (förutom smör och 2 msk ströbröd)
Häll smeten i antingen en smörad och bröad form. (Jag fick inte plats med allt och gjorde då två små ”smaklådor” till innan jul).
Strö över resterande ströbröd och hyvla över smör med hjälp av en osthyvel.

Grädda i 200 grader i 30-40 minuter.