Sashimi – såser & tillbehör

Sashimi – såser & tillbehör
This recipe has no ratings just yet.

Sashimi - såser

31 augusti 2025
: 2
: 55 min
: Lätt

Älskar japansk stil på maten, Sashimi är en klar favorit helst på salmalax. Tiden angiven gäller inte för alla såser utan varierar. Servera med Gari på burk och wasabi till dem som gillar det

Sojadipp

Det här behöver du

  • 3 msk Sojasås, japansk
  • 1 msk vatten
  • 3 msk risvinäger
  • 1 msk bruntsocker
  • 0.5 tsk sesamolja,
  • 1 msk krossad ingefära på burk
  • Lite rostade sesamfrön

Gör så här

Blanda alla ingredienser tills att sockret är upplöst. Servera i en liten skål bredvid den skivade rå fisken. Självklart kan man variera dippen med lite färsk hackad chili, vårlök eller gräslök. Såsen kan stå minst en vecka i kylskåpet.


Lime- & koriandersås

Det här behöver du

  • 1 knippe färsk kordiander
  • 1 lime
  • 1 tsk risvinäger
  • 2 msk socker
  • 2 msk vatten
  • 2 msk saltade jordnötter

Gör så här

Plocka och hacka korianderbladen med en vass kniv. Blanda socker med vatten tills att sockret löst upp sig. Pressa ut saften från limen. Tillsätt limesaft, vinäger och koriander till sockerlösningen. Servera med hackade jordnötter.


Sesamaioli

Det här behöver du

  • 1 dl Findus majonnäs
  • 2 tsk japansk soja, typ kikkoman
  • ½ msk rostade vita sesamfrön
  • 1 liten vitlöksklyfta, pressad
  • 1 tsk sesamolja

Gör så här

Blanda majonnäsen med soja, rostade sesamfrön, sesamolja samt riven vitlök. Smaka av med ev mer soja. Nu är sesamaiolin klar.


Gurksallad

Det här behöver du

  • ½ gurka
  • ½ lime
  • 1 msk svarta sesamfrön
  • 1 näve ärtskott eller finhackade ärtskott

Gör så här

Strimla gurkan med en potatisskalare i så långa strimlorr du kan och pressa limen över. Låt dra i någon minut.



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *