Trädgården levererar – Rödvinbärsgelé

Trädgården levererar – Rödvinbärsgelé

Mika önskade sig en rödvinbärsbuske så jag köpte en till honom. Senaste åren har den varit galen den dignar med bär och vi hinner inte ta hand om dem alla. EN buske! Men då vi gillar höst- och vintergrytor med gelé så har jag i år tagit mig samman och kokat just gelé. Någon frys att tala om har vi inte så där hamnar inga bär, men IKEA fick bistå med en hyllis som kan stå i källaren med de burkar jag hinner producera från trädgården.

Jag sparar burkar som inte har fula eller printade lock. Är det en logga mitt på går det an, jag täcker dem med mina egna Solhaga-etiketter. Burkarna diskas först i diskmaskin. sen sätter jag burkarna i ugnen som sedan får gå upp till 100 grader.på en plåt, så att de blir steriliserade. Jag har skafat speciella burktrattar för att det inte sak spillas runt burköppningen. Det lär visst vara bra att hälla upp till kanten då gelé krymper lite när den svalnar. Det finns de som täcker med plastfolie för att locken lätt blir kontaminerade. Det har jag inte gjort. Vi får se om det biter mig i baken. Jag kokar dock de fyllda borkarna med locket på. Sen har jag en burktång jag lyfter ur dem ur grytan med.

Jag hade köpt gelésocker redan förra året men då blev det inte av då jag var helt slut efter två månader på sjukhus. Sockret räckte inte och nu fanns det inte i butiken på landet så jag köpte ett par påsar med pektin. Så jag gjorde en laddning gelé med hjälp av syltsocker helt utan konservering och en med pektin, vanligt socker och Atamon. version två ska visst vara lättare att minska på sockret utan att geén blir dålig, men jag körde enligt recept.

Nu är det laddat inför höst och vinter. Antagligen blir det några precenter också.

Recept på en variant jag gjorde

Det här behöver du

ca 1 l klasar vinbär
2 dl vatten
1 dl gelésocker multi per deciliter avrunnen saft
(Gelésocker består av Socker, geleringsmedel (karragenan och fruktkärnmjöl))

Gör så här

Lägg en tallrik i frysen.

Skölj bären, lägg bär (behöver inte repas från stjälkarna) och vatten i en kastrull, krossa bären med en slev. Koka upp och låt koka ca 10 minuter (krossa bären någon gång under koktiden).

Montera Jonas sildukshållare och silduk över en kastrull. Häll den kokta massan i durkslaget låt stå att självrinna en timme eller mer.

Mät mängden på den avrunna saften och häll den tillbaks den i kastrullen. Koka upp saften och låt den koka några minuter. Tillsätt gelésockret under omrörning (Jag använder gelésocker eller kokar med pektinpulver då jag plockar mogna bär som inte innehåller så mycket eget pektin) . Låt koka ytterligare 5-10 minuter utan omrörning. Skumma av skummet med en hålslev.

För att veta om gelén är klar, gör ett geléprov. Lägg lite av den varma saften på tallriken som legat i frysen. Låt saften svalna en kort stund i kylen, dra därefter en sked genom saften. Rinner den inte ihop är gelén klar (rinner den ihop fortsätt att koka ytterligare några minuter).

Häll upp den varma gelén i burkar.