Sashimi - såser
Älskar japansk stil på maten, Sashimi är en klar favorit helst på salmalax. Tiden angiven gäller inte för alla såser utan varierar. Servera med Gari på burk och wasabi till dem som gillar det
Sojadipp
Det här behöver du
- 3 msk Sojasås, japansk
- 1 msk vatten
- 3 msk risvinäger
- 1 msk bruntsocker
- 0.5 tsk sesamolja,
- 1 msk krossad ingefära på burk
- Lite rostade sesamfrön
Gör så här
Blanda alla ingredienser tills att sockret är upplöst. Servera i en liten skål bredvid den skivade rå fisken. Självklart kan man variera dippen med lite färsk hackad chili, vårlök eller gräslök. Såsen kan stå minst en vecka i kylskåpet.
Lime- & koriandersås
Det här behöver du
- 1 knippe färsk kordiander
- 1 lime
- 1 tsk risvinäger
- 2 msk socker
- 2 msk vatten
- 2 msk saltade jordnötter
Gör så här
Plocka och hacka korianderbladen med en vass kniv. Blanda socker med vatten tills att sockret löst upp sig. Pressa ut saften från limen. Tillsätt limesaft, vinäger och koriander till sockerlösningen. Servera med hackade jordnötter.
Sesamaioli
Det här behöver du
- 1 dl Findus majonnäs
- 2 tsk japansk soja, typ kikkoman
- ½ msk rostade vita sesamfrön
- 1 liten vitlöksklyfta, pressad
- 1 tsk sesamolja
Gör så här
Blanda majonnäsen med soja, rostade sesamfrön, sesamolja samt riven vitlök. Smaka av med ev mer soja. Nu är sesamaiolin klar.
Gurksallad
Det här behöver du
- ½ gurka
- ½ lime
- 1 msk svarta sesamfrön
- 1 näve ärtskott eller finhackade ärtskott
Gör så här
Strimla gurkan med en potatisskalare i så långa strimlorr du kan och pressa limen över. Låt dra i någon minut.