Balkongen 2018

Balkongen 2018

Det här känns som sommaren som aldrig ville ta slut. Jag måste säga att jag gillar det om det bara vara så att det även kom lite regn! Vi har inte sett regn på flera månader och naturen lider. och i vinter kommer djuren att lida då allt foder torkat bort. Men min balkong som är liten nog att få vatten är inte allt för upprörd.
I år har Porsche fått en sittsten i blomlådan. Det var tänkt att smultronen skulle klara sig från att bli nersuttna, men så fort jag tar bort ”hålla-kissen-borta-från-blommorna-stängslet” är han där och plattar till. Först trodde jag de lagt sig p.g.a. torkan men när de fått vatten och jag senare hittade katthår bland bladen och ”någon” hade torkat tassarna från mosade smultron på våra vita stolar förstod jag att ha överlistat mig.

Den här sommaren har vi två för mig speciella saker på balkongen. Först har vi tagit några syrenskott bland annat (Syringa vulgaris ’Sensation’ ) som vi hoppas ska rota sig har även tagit skott på en mörklila syren som också vore trevlig om vi fick fart på den. Det vara Mika som sett dem och ville försöka odla fram dem. Jag är inte den som backar för en utmaning. Har pluggat på och från årsskott kan det vara knepigt och då dka de tas i rätt tid runt midsommar. Annars är det rotskott som gäller. Vi håller tummarna!

2018 var året vi upptäckte öppna trädgårdar av en slump. Vi skulle egentligen bara hämta ett skåp jag köpt på blocket nere i Nyköping då Mika fick syn på en skylt där det stod öppen trädgård 12:00-16:00. Så vi åkte tillbaks dit och kikade in. En öppen trädgård är en privat trädgårds som ägarna väljer att visa en viss dag. Men det får en egen kategori då det sedan blivit fler mer planerade besök denna sommar. Det leder dock till nummer två av speciella saker på vår balkong. 
Jag blev stört förälskad i deras randiga liljekonvaljer  (Convallaria majalis ’Albostriata’ , Strimmig liljekonvalj)och det märktes tydligen för när vi skulle åka fick jag med mig två blad med rötter och allt. Nu hoppas vi att den inte bara ska överleva utan börja sprida sig. Liljekonvaljer är favoriten bland alla blommor. Den är blomman som skvalrar om att nu är sommaren här. Lite som tussilago och vitsippor berättar om våren.

Så håll tummarna ni också att både våra syrener och liljekonvaljer klarar sig och att vi kan övervintra dem till nästa sommar fast vi inte har någon ”riktig” trädgård att plantera dem i än.

Från början skyddade vi både syrener och liljekonvaljer i avklippta Coca-Colaflaskor, syrenerna för att de skulle få lite av en växthus effekt och liljekonvaljerna för att inte kissarna skulle smaka på dessa giftiga blommor, så skydd för både katt och blomma kan man säga. Jag har den hittat finare flaskor i glas till syrenerna och till liljekonvaljen hittade jag en lampa på reas som jag använde glaset som skydd.