Mild och krämig Janssons frestelse

Mild och krämig Janssons frestelse

En av hemligheterna är att först steka upp löken.

1 stor rödlök
700g potatis av mjölig sort
250g Grebbestads ansjovis (2 burkar) fisken från båda burkarna spadet från 0,5-1 burk
4-5 dl vispgrädde
salt, peppar
smör
3 msk ströbröd

  • Finhacka löken och fräs den i ordentligt med smör i en stekpanna på låg temperatur. När löken blivit genomskinlig och gyllene är den klar.
  • Skala potatis och riv den på den grövsta delen på rivjärnet.
  • Vispa ihop grädde och ansjovisspad med lite (tänk på att ansjovisen är salt) salt och peppar.
  • Finhacka ansjovisfiléerna så att de lätt spids i hela Janssons.
  • Smöra en ugnssäker form. Varva potatis, lök och ansjovis. Se till att det är potatis överst och i botten. Slå över stanningen, det kan Bubbla över om man fyller formen till kanten. Jag kör i varmluftsugn så jag sätter en plåt under så attdet inte bränns fast i ugnen.
  • Fördela ut smör med hjälp av en osthyvel och strö över ströbröd. Grädda i nedre delen av ugnen i 225°C i cirka 1 timme. Har du varmluftsugn bör temperaturen ligga på cirka 180-200°C. Täck din Jansson med lite aluminiumfolie om den börjar få för mycket färg i ugnen.