Det är lätt att glömma vad man har åstadkommit.

Det är lätt att glömma vad man har åstadkommit.

Solhaga hade fått förfalla hårt när vi hittade huset. Vi har även begränsat med tid att göra något och det är tid vi även behöver för återhämtning så allt måste få ta sin tid. Då är det viktigt att se tillbaka på vad man faktiskt har åstadkommit samt varför det inte alltid går enligt plan.

En hel del sly och mindre ”slyträd” har tagits bort men framförallt har vi lyckats bli av med det mesta av den hiskeliga vresros som förvildats över stora delar av tomten. Grinden tog vi också bort då den ju stod mitt på tomten. Industriområdets skylt fick ge vika den hör ju inte hemma på vår privata tomt.

Ett hårt jobb med att få bort lupiner både i en rabatt och på uppfarten dit de så klart spridit sig. Vackra men hopplösa plus att vi inte vill hjälpa till att sprida detta invasiva ogräs. En köksträdgård som levererar har kommit på plats den har till och med fått ett krypin för småkryp i form av ett småkrypshotell i höghusformat. Till den leder en välvd rosenpergola som bara väntar på att rosorna ska ta fart och täcka den. De fina pionerna har blivit framgrävda och fått tillbaks sina rabatter. Ladan fick även tillbaks sin rabatt som främst används till tomater, men ett år fick den även stoltsera med solrosor. Trädgårdens stora utmaning är kvickrot som gärna vill ta över så det är ett pågående arbete.

Invändigt gjorde vi tidigt i ordning gästrummet, då vi gärna vill att de vänner och familj som ger oss av sin tid ska trivas och gärna komma tillbaka.

Det läckande taket har blivit utbytt och då fick skorstenarna även huvar så att Kajorna inte ska bygga bo i dem vilket de gjort fram till att taket kom på plats. Parabolerna är borttagna och istället har vi fiber in till huset.

Grindstugan har börjat byta färg till en som matchar huset och ladan/bagarstugan.

Vi har bytt ut flertalet vitvaror så nu har vi ny diskmaskin, kyl/frys, tvättmaskin och ny torktumlare. Det har även tillkommit en begagnad mangel, bara en sån sak som att kunna få manglade lakan känns lyxigt.

Vi har kopplat in pelletspannan som är stark nog att värma upp huset på ett bättre sätt. Vi har spolat ur hela värmesystemet från rost som tillkommit på grund av tillförsel av luft till systemet via ett öppet expansionskärl som numer är bortkopplat.

I år 2023 fick äntligen trädgården några träd 3 äppelträd, 1 päronträd och 1 bigarråträd.  Min dröm är fortfarande en allé men de pengarna har gått till oförutsedda händelser. Vi har grävt ner dränering som leder bort regnvattnet från huset och satt platonmatta mot grunden till källaren. En del av uppfarten har fått nytt grus och ladan/bagarstugan har fått en grusad uppfart.

Ja det är faktiskt mycket som hänt. Det måste vi komma ihåg!