Hos en växtsamlare

our blog

Hos en växtsamlare

,
In Öppen trädgård
,

Sitter här i höstmörkret och kikar tillbaks på den fantastiska sommaren som varit. Het, absolut! Men jag verkligen älskar sommaren trots att jag och värme inte alls är kompisar så är solen, grönskan, dofterna och varmt vatten det.

Kan man ha en bättre adress för en öppen trädgård? Solstigen, låter härligt. Fast i år hade solen som bekant inte varit nådig. Den extra långa torra och heta sommaren gjorde att det mesta hade blommat över vid vårt besök. Även om man nog vattnat en del om man kikade närmare på de små diskreta holkarna fyllda med bevattningssystem från Hozelock.  Lands ”Öppen trädgård” arrangerades i år den 15 Juli och trots att mycket av blommorna ändå blommat över hittade jag massor med härliga saker jag vill spara på och använda mig av.

Till största delen består den här trädgården av en bergstomt vilket så klart ställer till besvär. men man har löst det helt underbart med upphöjda odlingsbäddar murade i sten för att kunna ge alla växter nog med jordmån. De som känner mig vet att jag är en stenget som älskar sten, jag har mycket hellre sten än gräsmatta. Hur som helst så har lösningen gett plats ca 900 olika växtarter enligt Barbara som skapat trädgården, Mika och jag är överens om att vi inte är växtsamlartypen vi har hellre mycket av lite, men det säger vi nu. Trädgården känns ordnad och lättskött tack vare odlingsbäddarna som ramar in. Längs med en av gångstigarna hade man murat ett vattenflöde som rörde på sig stilla. Det gjorde att växterna inte hängde ut där man ska gå det skyddar växterna som ändå får välla ut fritt precis som de vill. Båda jag och Mika föll för den delen, det kändes friskt och härligt, man fick lust att doppa handen i vattnet och låta vattnet smeka förbi. Så vatten ska definitivt vara en del av vår trädgård när det blir dags för oss att verkligen planera vår egen trädgård, gärna i just den här formen.Självklart bjöd trädgården även på ett växthus som hade frostvakt, så det skyddar med all säkerhet känsliga växter på vintern.

Jag föll så klart även för den härliga grönskan som hade täckt en av de små dammarna, det tog mig tillbaks till kanske min favoritplats på hela jorden, Bayoun i Louisiana. Kunde jag återskapa en Bayou här i Sverige skulle jag göra det.

Så det jag tar med mig från det här besöket är

  1. Vatten, helst i rörelse (håller kanske borta lite mygg också om vattnet inte är stillastående).
  2. Bevattningssystem, man ska ha tid att njuta också inte bara springa runt och vattna.
  3. Stenmurar, det kan vi ha hur mycket som helst av.
  4. Växthus, fast jag vill ha ett större som har plats både för växtlighet och människor (dvs det ska finnas plats för ett rejält bord så att man kan duka därinne när vi har en vanlig svensk sommar med regn).

 

 

Trädgårdsmästare på plats Barbara Rosén, Solstigen 22 i Nacka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*