Nötig ryggbiff m. råstekt grönsparris

our blog

Nötig ryggbiff m. råstekt grönsparris

,
In Nötkött
,

Ingredienser
4port
• 2 dl Strösocker
• 2 dl Vatten
• 100 g Hasselnötter
• Havssalt
• 375 g Schalottenlök
• 3 dl Rödvin

• 0.5 dl Rödvinsvinäger
• 3 dl Kalvfond Buljong

• 800 g Ryggbiff
• Salt
• Peppar

• 250 g Sparris Färsk
• Salt
• Matolja

Gör så här:

Koka upp socker och vatten.
Lägg i hasselnötterna och låt sjuda tills sockerlagen börjar klibba runt nötterna, det syns när sockerlagen lämnar sega bubblor runt nötterna.
Lyft upp nötterna med hålslev och fritera dem direkt i 180-gradig matolja.
Lyft upp nötterna och lägg dem på smörpapper och krydda direkt med havssalt.
(Kan förberedas dagen innan)

Skala lökarna noggrant men låt roten sitta kvar.
Koka upp schalottenlökarna i lättsaltat vatten och kyl sedan direkt.
Bryn lökarna i en stekpanna och slå på rödvin och rödvinsvinäger, låt koka 5 min.
Tillsätt kalvfond och ev. lite vatten.
Låt sjuda tills lökarna är mjuka och såsen reduserats till hälften.

Putsa sparrisen genom att snäppa av änden.
Hetta upp en stekpanna och torrstek sparrisen tillsammans med grovt havssalt
Rulla sparrisen i pannan tills den har fin färg och är mjuk men med spänstig konsistens.
Ringla en aning olja över sparrisen.
Skär i grova bitar.

Sätt ugnen på 200 grader
Krydda biffskivorna med salt och svartpeppar.
Bryn köttet på båda sidor
Ställ in köttet i ugnen tills det har en innertemperatur på 54°.
Låt köttet vila och skär sedan i grova skivor.

Varva alla ingredienser i ena skål eller på ett fat och ringla vinsåsen över.
Toppa med hasselnötter och eventuellt finskuren gräslök om ni råkar ha lite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*