Mikas brödblomma

Mikas brödblomma

Ibland snöar man in på något, hos oss har det blivit det här brödet.

Det här behöver du:

75 gr smält normalsaltat smör
2,4 dl fingervarm mjölk
Torrjäst (en påse 7 gr)
355 gr mjöl + lite till till knådning
1 msk socker
1 tsk salt
2 matskedar matolja till händerna när du knådar

Till utbakning och kryddning:
1 stor äggula
Lite mjölk
Vallmofrö
Flingsalt

Efter gräddning:
25 gram smält

Gör så här:

Sätt på ugnen på 200 grader
Smält smöret i en kastrull
Häll i mjölken och låt det svalna tills det är lite mer än fingervarmt (då vi använder torrjäst)
Blanda alla torra ingredienser i degbunken
Häll över mjölk och smörblandningen
Vi använder KitchenAid som får knåda tills den släpper från kanterna men ska vara lite kladdig.
Ta fram en ny bunke och olja den
Olja händerna och vik in degen så att du får en slät yta upptill och flytta degen till den nya bunken
Låt degen jäsa i 1 timme.
Spänn fast bakplåtspapper i en springform
Dela degen i 8 delar och rulla varje bit och lägg dem i en blomform
Låt blomman jäsa ytterligare 30-45 min
Blanda en äggula och en skvätt mjölk och pensla bröden
Krydda med vallmofrö och några varv med saltkvarnen
Grädda brödet i ca 15 minuter  tills det fått färg
Smält ytterligare 25 gr smör som du penslar på brödet.