Blininer

our blog

Blininer

,
In Övrigt
,

Smarriga ryska plättar. med smetana och löjrom! Mums!

2 ägg
4 dl ljust öl
12 g jäst
2 dl bovetemjöl
1.5 dl vetemjöl
1 tsk salt
50 g smör + till stekning

Till servering (för ca 8 blinier)

1 dl smetana, eller crème fraiche
100 g kallrökt, gravad lax eller löjrom
0.5 rödlök, finhackad
dill, till garnering

  1. Separera äggulor och äggvitor.
  2. Värm ölet till ca 37°.
  3. Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av ölet.
  4. Tillsätt resten av ölet och sikta ner mjölsorterna, lite i taget, under vispning.
  5. Tillsätt äggulor och salt och rör till en slät smet.
  6. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa ca 1 timme.
  7. Smält smöret, låt svalna.
  8. Vispa äggvitorna till hårt skum.
  9. Vänd varsamt ner smör och äggvita i smeten.
  10. Stek blinierna i smör till små plättar (ca 6 cm i diameter) i medelvarm stekpanna/plättlagg. Toppa med smetana, lax, lök och dill.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*